Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Caritas recollirà aliments pel Gran Recapte

Imprimir correu electrònic

Gran Recapte MercatDivendres 24 i dissabte 25 de novembre tindrà lloc la 15a edició del Gran Recapte del Banc d’Aliments. L’objectiu de la iniciativa és sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, que afecta una de quatre famílies catalanes.

Inflació desbocada

Per segon any consecutiu després de la pandèmia, el preu dels aliments bàsics s’ha tornat a incrementar un 9,5% el 2023, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Aquest augment se suma a l’escalada del 15,7% del 2022.

Tot i la rebaixa de l’IVA del 10% al 5% en alguns aliments com l’oli i la pasta, i l’eliminació del tipus més reduït, el del 4%, per als aliments de primera necessitat (pa, farina, ous, lactis, llegums, cereals, fruites i verdures), la realitat és que la cistella de la compra s’ha encarit. Segons un estudi comparatiu realitzat per l’associació de consumidors Facua, el preu mitjà del litre d’oli verge extra costa ara, de mitjana, 3,6 euros més que el mes de gener. A principis d’any es pagava a 6,61 euros, mentre que la mitjana d’aquests olis és ara un 55% més cara i es paga al voltant dels 10,27 euros per litre.

Impacte social

La campanya del Gran Recapte és essencial perquè els bancs d’aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució durant el primer trimestre de 2024.

En l’edició anterior, el Gran Recapte va aconseguir 6,2 milions d’euros, que van ser destinats a l’adquisició de queviures. En total, es van distribuir 29,5 quilos d’aliments a través de centenars d’entitats socials que van arribar, de forma mensual, a més de 240.000 persones.

Voluntariat i punts de recollida

Com de costum, Caritas Teià s’encarrega de coordinar la campanya local, així com de distribuir els aliments.

Com el 2022, enguany s’ha previst un sol punt de recollida. Estarà ubicat davant del Mercat Municipal i serà assistit per una desena de persones voluntàries identificades amb armilles blaves, que cobriran els següents horaris: divendres, de 10 a 14h i de 17 a 20h, i dissabte de 10 a 14h.

El supermercat Condis gestionarà la campanya pel seu compte, amb un punt de recollida propi.

Aliments i donacions

Els articles més adients per aportar són els següents: llet, oli vegetal, llegums secs i cuits, conserves de carn i de peix, i aliments infantils. Es tracta d’aliments d’alt valor nutritiu i bàsics en l’alimentació de les persones, que generalment no arriben a les entitats socials a través de la lluita contra el malbaratament alimentari. Per aquesta raó, es recomana evitar les donacions d’aliments frescos o refrigerats.

A més de donar aliments, es poden fer transferències i ingressos a través del web granrecapte.com o del compte bancari ES59 2100 5000 5402 0033 9765. També és possible fer donacions per Bizum al número 33596.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat